Sisäinen viisaus arjen voimavaraksi

Sisäinen viisaus – mystistä hihhulihommaa vai valtava arjen voimavara, kun sen valjastaa käyttöön? Viimeisimmän life coach -jakson pääteema oli sisäinen viisaus ja uskomukset. Ensikuulemalta sisäinen viisaus voi kuulostaa mystiseltä ja jollain tapaa vieraalta, eikä ihme – siihen liittyy monia näkökulmia ja tasoja. Pohjimmiltaan sisäinen viisaus on kuitenkin itsetuntemusta, kehon ja mielen kuuntelua, ongelmanratkaisukykyä, rohkeutta erehtyä sekä taitoa nähdä hyvää itsessä ja muissa. Se on se kuuluisa intuitio tai tietty tunne vatsanpohjassa.

Sisäinen viisaus on vastaus siihen, kuinka joillain ihmisillä tuntuu olevan maagisia kykyjä tehdä elämäänsä edistäviä valintoja, ja mahtavia tilaisuuksia suorastaan tippuu heidän syliinsä. Todellisuudessa he ovat usein niin vahvoja oman itsetuntemuksensa kanssa, että heidän on helppo tehdä arvojaan tukevia valintoja sekä nähdä maailmassa juuri ne mahdollisuudet, jotka auttavat heitä tavoitteissaan eteenpäin. Oman sisäisen viisauden löytäminen ja sen rakentaminen arjen voimavaraksi on mahdollista kenelle tahansa, joka on sitoutunut ja avoin itsensä kehittämiselle.

Miten oman sisäisen viisauden voi löytää?

Ei ole uutta, että moni meistä paahtaa tukka putkella läpi nykypäivää leimaavan kiireisen arjen, pysähtymättä lainkaan miettimään, onko elämä omannäköistä vai onko valintoja tullut tehtyä, koska niin ”pitää tehdä”. Somen luomat paineet, kiireen muodostuminen meriitiksi sekä kilpailuhenkinen kulttuuri ovat vaarana sille, että ihmisen toiminta alkaa ohjautua ulkoapäin.

Elämä keikahtaa jossain vaiheessa epätasapainoon, jos omaa elämää eletään ulkopuolelta määriteltyjen raamien mukaisesti. Nykyään puhutaan paljon omien arvojen mukaisesta elämästä, ja yhä useampi onkin onneksi alkanut pohtia toteutuvatko omat arvot arjessa. Arvot ovat mielestäni konkreettisia kiteytyksiä sisäisen viisauden viesteistä. Sellaisia sanoja, joita on helppo käyttää muistuttamaan asioista, jotka tekevät itselle hyvää. Niitä voi kuitenkin olla vaikea kirkastaa, jos yhteys omaan itseen ei ole vielä löytynyt.

Kaikki lähtee itsensä kuuntelusta

Sisäinen viisaus löytyy toisilla helpommin, kun taas toiset tarvitsevat siihen enemmän aikaa. Avaintekijä on kuitenkin aina itsensä kuuntelu. Milloin sinä viimeksi painoit elämän hetkeksi pauselle ja pysähdyit miettimään, millaisessa arjessa ja kenen elämää elät? Tukeeko arjen ympäristö arvojasi vai joudutko jatkuvasti olemaan puolustusvalmiudessa? Puhun tässä arjesta sen vuoksi, että silloin tällöin eteen tupsahtaa väistämättä tilanteita, joissa omia arvoja koetellaan. Niistä on kuitenkin helpompi selviytyä, kun arjen peruspilarit tukevat omannäköistä elämää.

Mitään taikapainiketta sisäisen viisauden supervoiman käyttöön ei ole, vaan sen kasvattamiseen tarvitaan tietoista työtä, avoimuutta kuunnella ja oppia, nöyryyttä sekä armollisuutta. On myös tärkeää muistaa, ettei sisäisen viisauden kanssa olla koskaan valmiita. Kyseessä on mielen kehittymisen prosessi, joka jatkuu koko loppuelämän. Alussa vaaditaan kuitenkin sitoutumista ja rohkeutta, jotta hommaan pääsee kiinni.

Voit aloittaa omaan sisäiseen viisauteesi tutustumisen esimerkiksi jommalla kummalla näistä harjoituksista. Harjoitukset voivat tuntua alussa haastavilta, mutta mitä enemmän pääset kiinni sisäiseen minääsi, sitä helpommin harjoitukset alkavat sujua. Tulen jakamaan täällä blogissa jatkossa lisää helppoja harjoituksia, joiden avulla voit ottaa askelia kohti parempaa itsetuntemusta. Muista, että tämä on vain alku, eikä haittaa, vaikka kestäisi hetken ennen kuin pääset jyvälle.

KUUNTELUHARJOITUS

Ota mahdollisimman mukava asento, sulje älylaitteet, hengittele syvään ja kysy itseltäsi:

Mitä minulle oikeasti kuuluu juuri nyt?

Kaipaanko muutosta johonkin?

Mikä on juuri nyt hyvin elämässäni?

Miltä eri puolilla kehoani tuntuu?

Mikä on juuri nyt minulle tärkeää?

Millaiset asiat antavat minulle energiaa? Entä mitkä vievät sitä?

Voit jalostaa tätä harjoitusta eteenpäin niin, että käyt läpi yksittäisiä ajatuksia seuraten, millaisia vaikutuksia niillä on kehoon ja mieleen. Luoko jonkin henkilön ajatteleminen kehoon yhtäkkiä kireän olon? Herättääkö ajatus isosta muutoksesta innostusta vai ahdistusta?

AAMUSIVUT

Tämä Julia Cameronin menetelmä on näkynyt viime aikoina somessa paljon. Hanki vihko, johon kirjoitat joka aamu heti herättyäsi ajatuksenvirtaa. Aamut ovat hyvää aikaa tutustua sisäiseen viisauteen, sillä tietoinen mieli vasta heräilee, eivätkä päivän aikana tulevat ärsykkeet ole vielä ehtineet harhauttaa mieltä muualle.

Miten elämä muuttuu, kun kuuntelee omaa sisintä?

Kun valjastat oman sisäisen viisautesi käyttöön, pystyt tietoisesti tuomaan elämääsi lisää onnellisuutta tuottavia asioita. Vastaavasti voit alkaa vähentää tai muuttaa niitä elämäsi osa-alueita, joissa joudut toimimaan omia arvojasi vastaan. Joskus voi tuntua siltä, että olet kietoutunut niin syvälle johonkin, ettei ulospääsy ole enää mahdollista. Saatat kokea, että olet korvaamaton työpaikassa, josta kuitenkin lähdet joka päivä itkien kotiin. Tai saatat ajatella, että on helpompi pysyä oman hyvinvoinnin kannalta huonossa parisuhteessa, koska eroon liittyvät käytännön järjestelyt tuntuvat liian absurdeilta. Aina on kuitenkin mahdollista valita toinen polku, vaikka se tarkoittaisi, että pitäisi hyppiä hetken matkaa taaksepäin.

Kokemuksesta tiedän, ettei oman sisäisen viisauden kuuntelu ja sen mukaan toimiminen ole todellakaan aina helppoa. Kaksi vuotta sitten moni elämäni perusrakenne meni kertaheitolla nurin, kun tein päätöksiä alkaa elää enemmän itseni näköistä elämää. Lähes kaikki tuttu ja turvallinen katosi ympäriltä. Tuttu ja turvallinen ei aina kuitenkaan ole se, joka tukee omaa hyvinvointia ja omannäköistä arkea parhaiten. Joskus on voitava hetki huonosti voidakseen pitkällä tähtäimellä paremmin.

Mitä vahvempi yhteys sinulla on itseesi, sitä itsevarmemmin pystyt tekemään hyvinvointiasi tukevia päätöksiä elämässä. Hyvä itsetuntemus ja yhteys omaan itseen eivät tarkoita, etteivätkö muutokset saisi sattua, kiukuttaa tai tuntua pahalta. Sisällä sydämessä pitää kuitenkin tunnistaa, että elämä muuttuu päätöksen myötä enemmän omannäköiseen suuntaan. Tämä auttaa osaltaan myös selviytymään muutoksen tuomasta kivusta.

Luottamus elämään kasvaa, kun maailma ei kaadukaan muutokseen, kuten ehkä sisimmässäsi pelkäsit. Muutoksen ei myöskään tarvitse tarkoittaa, että katuisi asiaa, josta haluaa nyt siirtyä eteenpäin. Kaikki kokemuksemme opettavat, ja niistä voi olla kiitollinen, vaikka niiden aika olisi tullut päätökseen.

Onko sisäinen viisaus sulle tuttu juttu? Mitkä on sun elämän tai työminän kolme tärkeintä arvoa?


Haluatko lukea lisää New Yorkin seikkailustani? Kurkkaa nämä postaukset:

Seikkailu starttaa huomenna

Ensimmäisten päivien tunnelmat Nykistä

Mitä kuukausi kaukomailla on opettanut?

Goodbye New York

Kirjoita kommentti