Rosel Heim – superinspiroiva tarina ihonhoitosarjan takana

*Kaupallisessa yhteistyössä BELLA SANDVIK – hyvinvointi- ja kauneushoitola Sulvalla. Tuotteet ja palvelut saatu.

Kerroin aiemmassa postauksessa, että aloitin ihonhoidon yhteistyön. Nyt takana on pari kuukautta tuotteiden säännöllistä käyttöä. Kerron tuloksista (jotka muuten yllättivät) myöhemmin, mutta halusin kertoa teille ensin vielä tarinasta tuotesarjan takana. Tässä tuotesarjassa kun yhdistyy niin moni inspiroiva näkökulma. Rosel Heim on tarina intohimosta, unelmien toteuttamisesta, rohkeudesta ja omien arvojen mukaan työskentelystä. Ja metsäänhän ei voi mennä, kun tarinan päähenkilö on vahva ja rohkea naishahmo, joka on oman alansa edelläkävijä.

Isän jalanjäljistä kosmetiikka-alan pioneeriksi

Kuten kaikki hyvät tarinat, alkaa tämäkin ennakkoluulottomasta ja innovatiivisesta naisesta: Rosel Heim syntyi pienessä eteläsaksalaisessa Archenin kaupungissa vuonna 1902. Rosel Heimin isä työskenteli luontaislääketieteen parissa ja opetti tytärtään kunnioittamaan ja hyödyntämään luontoa. Isältä perittyjä taitoja olivat myös uteliaisuus, kärsivällisyys ja tarkkaavaisuus. Jo nuorena Rosel Heim oppi hyödyntämään kasvien parantavia vaikutuksia sekä kehittämään itse erilaisia salvoja ja voiteita. Ensimmäinen virallinen ihonhoidon tuotesarja tuli markkinoille vuonna 1935.

Hypätään kuitenkin hetki vielä ajassa taaksepäin. Rosel Heim ei jättäytynyt vain isänsä oppien varaan, vaan opiskeli vuodesta 1920 lähtien mm. Lontoossa, Münchenissä, Wienissä ja Berliinissä. Hän oppi omien tuotteiden valmistamiseen tarvittavat tiedot ja taidot Berliinissä, jossa kosmetiikka-alan edelläkävijä Elise Bock toimi hänen opettajanaan. Bock oli ensimmäinen saksalainen kosmetologi, joka valmisti ja myi tuotteita kosmetologeille.

Kasvomaski elokuvatähdille siivitti maailmanmaineeseen

Systemaattinen työ oman tuotesarjan eteen palkitsi, kun Rosel Heim kehitti yhdessä müncheniläisen dermatologi Streibelin kanssa erään tietyn kasvonaamion. Tämä naamio nousi hitiksi etenkin kansainvälisissä elokuvapiireissä – siivittäen naisen kertaheitolla suosioon ihonhoidon saralla. Suosio mahdollisti Rosel Heimille oman kosmetiikkainstituutin avaamisen ensin Baden-Badeniin ja myöhemmin Stuttgartiin. Hän alkoi myydä tuotteitaan Rosel Heim -brändin alla. Maailmanlaajuisesti tuotesarjat saivat menestystä, kun hän lisensoi vuonna 1949 reseptinsä ja nimensä Walter Friedmannille.

Menestyksen ansiosta Rosel Heim pystyi keskittymään seuraavina vuosina yhä enemmän myynnin sijaan tuotekehitykseen ja jatkokoulutukseen. Rosel Heim oli edelläkävijä ja tienraivaaja monella tapaa, sillä vuonna 1951 hän perusti kollegoidensa kanssa Saksan kosmetologien ammattijärjestön, jonka ensimmäinen puheenjohtaja hän myös oli. Rosel Heim keskittyi antamaan kasvot kosmetiikalleen, samalla kun hänen tyttärensä Anemone ja Rosemarie ottivat yrityksessä vastuuta tutkimustyöstä ja opetuksesta. Perheyrityksen ensiaskeleet oli juurrutettu Rosel Heimin historiaan.

Arvojen vastainen suunta ajoi uudistukseen

Menestys toi mukanaan varjopuolen, sillä pian tuotteita ryhdyttiin myymään perushyödykkeenä tavarataloissa ja suoramyyntinä. Tämä soti Rosel Heimin alkuperäisiä arvoja vastaan, sillä koko kosmetiikkasarjan perusperiaate oli ollut, että kosmetiikka perustuu tieteeseen ja on yksilöllistä. Oli aika uudistua. Perhe päätti luoda kosmetiikkakonseptin, joka perustui luonnon säätelyperiaatteille. Tämä yhdistettynä kosmetologin osaamiseen loi mahdollisuuden kehittää yksilöllistä kosmetiikkaa, joka sai myöhemmin nimekseen regulatiivinen ihoterapia. Syntyi uusi tuotesarja: Rosel Heim nature+science.

Regulatiivinen ihoterapia eroaa perinteisestä kauneudenhoidosta siten, ettei tuotteilla pyritä pääsemään eroon vain iholla näkyvistä oireista. Kyseessä on ihoa syvemmin tukeva hoitosarja, jossa pureudutaan myös syihin iho-ongelmien taustalla. Ihoa hoidetaan yksilöllisesti juuri sille sopivilla tuotteilla, pidemmän tähtäimen hyvinvointi mielessä. Ihon vauriot ovat merkki ihon toimintahäiriöstä, jota hoidetaan ihon omilla aineilla. Tällä tuetaan ihon luonnollisia prosesseja ja itsesäätelyä, jolloin iho alkaa voida luontaisesta paremmin. Ihon omaa immuunijärjestelmää ja mikrobikasvustoa ärsytetään mahdollisimman vähän, eikä ihoa vaurioiteta mekaanisesti. Toisin sanoen: tässä ideologiassa tehdään töitä ihon luontaisten prosessien kanssa, eikä niitä vastaan.

Tärkeimpänä periaatteena toiminnassa on ajatus siitä, että jokaisen iho on erilainen ja muuttuu jatkuvasti. Iho reagoi ravintoon, ympäristöön, tunnetiloihin, hormoneihin ja moneen muuhun asiaan. Tämän vuoksi on haastava kehittää tuotetta, jota jokainen pystyisi käyttämään täysin samalla tavalla. Siksi Rosel Heimin tuotteiden valinnassa on aina mukana kosmetologi, jolla on ammattitaito nähdä ihon yksilölliset tarpeet. Tuotesarjasta valitaan aina ihon sen hetken tarpeiden mukainen yhdistelmä, joka voi vaihdella esimerkiksi vuodenajan tai elämäntilanteen mukaan.

Yksilöllistä kosmetiikkaa neljännessä polvessa

Rosel Heimin tuotteita kehitetään ja valmistetaan nyt neljännessä polvessa pienessä saksalaiskylässä. Tuotteet valmistetaan edelleen käsityönä, tarkasti vuosikymmenien aikana kerätyn kokemuksen perusteella hiottujen reseptien mukaisesti. Monet tuotteiden raaka-aineista kasvavat laboratorion lähimaastossa, jotta niiden kasvua pystytään seuraamaan. Raaka-aineiden puhtauden ja laadun suhteen on tarkat vaatimukset, eikä tuotteissa käytetä ylimääräisiä säilöntäaineita. Tämän vuoksi tuotteita valmistetaan vuodessa useita pieniä eriä, joiden tuotanto ja pullotus noudattavat farmaseuttisia laatuvaatimuksia. Toimintaa ohjaavat edelleen vahvasti samat periaatteet ja arvot, jotka yrityksen perustaja Rosel Heim aikoinaan loi.

Tämä on ihan superhyvä esimerkki siitä, millaisia asioita voi saavuttaa, kun seuraa määrätietoisesti omaa unelmaa ja toimii omien arvojensa mukaisesti. Rosel Heimille on yrityksenä tärkeää tuntea heidän tuotteitaan käyttävät kosmetologit. Siksi myös kosmetologini Katja on saanut tutustua perheeseen jo viiden vuoden ajan henkilökohtaisesti. Nykyään Katja toimii Rosel Heimin maahantuojana sekä käyttää tuotteita omassa kauneushoitolassaan.

Katja puhui ihanasti vierailustaan Rosel Heimin tuotannossa Saksassa. Hän kertoi, kuinka nyt jo edesmenneen perustaja Rosel Heimin henki on aistittavissa edelleen vahvasti yrityksessä ja sen koko toiminnassa. Mama Rosel jatkaa työtään, vaikka nykyään toimintaa johtavatkin naisen lapset, lapsenlapset ja lastenlasten lapset.

Inspiroiko sinua tarinat brändien takana? Onko sulle tärkeää, että yrityksen arvot täsmää omiesi kanssa?

Lue myös: Nyt otetaan ihonhoito haltuun

Lisätietoja: Rosel Heim nature+science

KUVAT: Rosel Heim nature+science

Kirjoita kommentti