Mitä jos et pelkäisikään enää?

Oletko koskaan miettinyt, miksi jätät tekemättä jotain, josta haaveilet? Minusta unelmien toteuttamisen esteenä on harmillisen usein pelko. Sellainen pelko, jota ei välttämättä itse edes tunnista peloksi. Se kuitenkin pitää tiukasti pesää päässämme, ja muistuttaa kyseenalaistavilla kysymyksillä. Mitä muut ajattelevat? Kuinka sinä muka pystyisit? Mitä, jos epäonnistut?

On hyvä miettiä asioita monelta kannalta ja välillä kyseenalaistaa omia valintoja, mutta lähtökohtaisesti haluaisin ainakin itse uskoa, että onnistun siinä, mihin ryhdyn. Aina se ei todellakaan ole helppoa, sillä päässä pyörii jatkuvasti pelko epäonnistumisesta. Mutta unelmamme eivät taatusti toteudu, jos toistamme itsellemme jatkuvasti, ettemme pysty, osaa tai ole kykeneviä johonkin.

Mielenkiintoista on se, että usein ne asiat, joiden toteutumista pelkäämme eniten, ovat juuri niitä asioita, joita kaipaamme eniten. Mitä tärkeämpi asia meille on, sitä enemmän pelkäämme epäonnistumista. Vai kuinka paljon olet yleensä harmitellut epäonnistumista jossain, joka ei alun perinkään ole sinua kauheasti kiinnostanut? Epäonnistumisen pelko pitää meitä sitkeästi otteessaan, eikä siitä voi päästä irti, ellei tiedosta asiaa. Heitämme elämässä monia mahdollisuuksia hukkaan, kun emme tiedosta pelkojamme, jotka estävät yrittämästä.

Joskus pelkäämme myös onnistumista. Tällöin saatamme lähes huomaamatta sabotoida omaa onnistumistamme ja matkaa kohti unelmaa. Vaikka tiedämme unelmamme ja haluamme kovasti saavuttaa sen, pelkäämme tarttua tilaisuuksiin, jotka edistäisivät asiaa. Ehkä välttelemme myös aloittamista. Miksi vältämme onnistumista asiassa, jota aidosti haluamme? Koska pelkäämme.

Jotkut puhuvat tästä onnistumisen pelkona, mutta todellisuudessa onnistuminen ei ole se asia, jota varsinaisesti pelkäämme. Sen sijaan se, mitä onnistumisesta seuraa, voi pelottaa. Usein unelmien onnistumiseen liittyy jotain tuntematonta ja uutta, minkä kohtaaminen aiheuttaa jännitystä. Pärjäänkö, osaanko, uskallanko? Emme siis aina luota, että pärjäisimme unelman toteutumisen jälkimainingeissa, minkä vuoksi sabotoimme koko homman ennen kuin se pääsee edes alkuun. Onnistumisen pelko on hyvä tunnistaa itsessä, sillä joudumme sen vuoksi tekemään paljon turhaa työtä unelmamme eteen. Kun vältämme pelon vuoksi tarttumista timanttisiin mahdollisuuksiin, joudumme takomaan tiemme onnistumiseen entistä mutkaisemman polun kautta.

Onnistumisen pelko on todella yleistä, sillä on luonnollista pelätä tuntematonta. Tiedostamalla asian et kuitenkaan anna enää pelolle valtaa: voit itse päättää, kuinka paljon annat pelon vaikuttaa polkuusi. Kirjaa ylös asioita, jotka unelman onnistumisessa mietityttävät ja pelottavat. Yritä sen jälkeen kääntää nuo pelot positiivisempaan suuntaan pohtimalla, mitä hienoa unelman toteutumisesta voisi seurata. Onko jotain asioita, joihin voisit mahdollisesti valmistautua jo etukäteen, jotta ne eivät olisi niin pelottavia unelman toteuduttua? Hyväksy se, että on luonnollista pelätä tuntematonta, mutta pelon ei tarvitse estää sinua onnistumasta. Kun tiedostat pelon ja otat sen positiiviseksi osaksi matkaa, huomaat pian koko asenteesi muuttuvan ja itsevarmuutesi kasvavan.

Kaikista pelottavinta on mielestäni se, kun kuulen ihmisten sanovan, ettei heillä oikeastaan ole mitään unelmia. Toki ihmiset ovat erilaisia, mutta minun on vaikea ymmärtää, ettei toisella olisi yhtä ainutta unelmaa. Ei unelman nimittäin tarvitse aina olla maailmanvalloitus, vaan ne voivat olla ihan pieniäkin juttuja, jotka edistävät oman näköistä elämää. Minusta on luonnollista, että unelmien toteutuessa syntyy aina uusia unelmia, eikä koskaan tule sellaista tilannetta, että kaikki unelmat olisi käytetty loppuun. Elämä olisi kovin tyhjää ilman unelmia.

Se, että haaveilee ja unelmoi, ei tietenkään tarkoita, ettei saisi nauttia siitä, mitä jo on. Siitä nimenomaan pitää nauttia ja osata pysähtyä näkemään, mikä omassa elämässä on hyvin. Kiitollisuus ja onnellisuus tästä hetkestä ovat yksi parhaista kimmokkeista kohti unelmia. Ne luovat vankan pohjan sille, että uskaltaa ylipäätään unelmoida ja lähteä rohkeasti toteuttamaan omia haaveita. Minusta paras tapa edetä kohti omaa unelmaa on luottaa intuitioon. Se kertoo yllättävän tarkasti, mikä on hyvä polku onnistumiseen ja mitä asioita on oikeastikin syytä pelätä ja kiertää kaukaa. Älä anna turhalle pelolle valtaa ja jätä sen vuoksi unelmia toteuttamatta!

Kirjoita kommentti